o nas

„Kompas żywienia” to indywidualny przewodnik na ścieżce prawidłowego żywienia.

Jeśli tylko zechcesz, zabierzemy Cię na przygodę ze zdrowym żywieniem. Pokażemy Ci, jak można zdrowo się odżywiać i uzyskać przy tym upragnioną sylwetkę. Sprawimy, że polepszy się stan fizjologiczny Twojego organizmu oraz nauczymy Cię dokonywać codziennych dobrych wyborów produktów spożywczych.

„Kompas żywienia” to autorski program mający na celu uniknięcie monotonii wynikającej z wprowadzanych zmian żywienia. To niesamowita podróż, w którą wyruszamy, by dotrzeć do konkretnego celu. Jest nim pełnia zdrowia, dobre samopoczucie oraz wymarzona sylwetka.

Jesteś gotów na nową przygodę w swoim życiu?

mgr dietetyki Magdalena Wojtczak, ukończyła kierunek dietetyka o profilu Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych, w trybie dziennym na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków.

Już podczas studiów niejednokrotnie była inicjatorką oraz koordynatorką akcji promujących zdrowe żywienie, pełniąc funkcję zastępcy Przewodniczącego Koła Naukowego Dietetyków przy UP w Poznaniu. W 2011 była współorganizatorką Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Studentów Dietetyki pt. “Współczesna rola dietetyka a profilaktyka zdrowotna? Prewencja chorób cywilizacyjnych na tle zdrowego stylu życia”, odbywającej się w Poznaniu. Lubi angażować się w inicjatywy lokalne i przedsięwzięcia miejskie. Już dwukrotnie, w maju 2013 i 2014 roku, współpracowała z Wydziałem Zdrowia i Spraw Społecznych Miasta Poznania, przeprowadzając pomiary tkanki tłuszczowej oraz porady dietetyczne podczas poznańskiego Festynu Zdrowia, jak również “Białej soboty” w lutym 2014. Brała też udział w Dniach Piątkowa 2013 oraz akcji Miesiąc Kobiet na poznańskiej Pływalni Atlantis. Nadal chętnie udziela się w inicjatywach lokalnych, prowadząc m.in. warsztaty dla Klubów Seniora na os. S. Batorego, Jana III Sobieskiego oraz w podpoznańskim Biedrusku.

Chcąc pomagać ludziom uzyskać piękną sylwetkę i pełnię zdrowia w marcu 2013 r. otworzyła poradnię dietetyczną “Kompas żywienia”.

W roku 2014 brała udział w ogólnopolskiej akcji organizowanej przez Polskie Towarzystwo Dietetyki i przeprowadzanej w szkołach zawodowych oraz liceach pt. “Mądre żywienie, zdrowe pokolenie”, jak również “Obniżamy cholesterol ze smakiem”. W październiku 2014 uczestniczyła w konferencji o tematyce sportowej, odbywającej się w warszawskim Centrum Olimpijskim, zatytułowanej “Żywienie w drodze do mety”. Na przełomie 2015 r. w Poznaniu prezentowała wykład nt. “Dieta dla mózgu” podczas konferencji dla wolontariuszy i rodziców dzieci z zespołem Downa oraz autyzmem. W ostatnim roku była uczestnikiem IV Zjazdu Towarzystwa Badań nad Otyłością w Zawierciu.

Stara się ciągle doskonalić i poszerzać swoje kompetencje. Dietetyka to nie tylko jej zawód, ale i fascynacja zdrowym żywieniem w kwestii prewencji oraz zwalczania wielu chorób. To dla niej ważne, bo naprawdę “żywienie ma znaczenie!”.

Prywatnie jest pasjonatką sportów rekreacyjnych i szczęśliwą mamą dwójki Smyków.

 

Certyfikaty/konferencje:

2017-    Organizacja warsztatów żywienia niemowląt i małych dzieci metodą BLW (pol. Bobas Lubi Wybór)

2017-     Udział w warsztatach „Żywienie biegaczy” podczas PKO Poznań Maraton

2014 –  Konferencja i certyfikat uczestnictwa „Żywienie w drodze do mety, czyli rola żywienia w sporcie

rekreacyjnym”

2014 –  Konferencja i certyfikat uczestnictwa „Żywienie a choroby nowotworowe, wybrane aspekty dietetyki

klinicznej, leczenie dietetyczne u kobiet, postępy w leczeniu otyłości”

2013 –  Konferencja i certyfikat uczestnictwa „Z celiaklią i dietą bezglutenową na ty”

2013 –  Konferencja i certyfikat uczestnictwa w IV Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością

2013 –  Udział w konsumenckiej ocenie sensorycznej chlebów bezglutenowych o poprawionym aromacie,

organizowanym przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2013 –  Konferencja i certyfikat uczestnictwa w III Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki

2012  – Konferencja i certyfikat uczestnictwa „Najnowsze standardy diagnostyczne i terapeutyczne zaburzeń

metabolicznych”

2012 –  Szkolenie „Psychologia w leczeniu otyłości”

2012 –  Konferencja naukowa studentów z zakresu żywienia i aktywności fizycznej i certyfikat uczestnictwa „zanim

będzie za późno..rola racjonalnej diety i aktywności fizycznej w prewencji chorób cywilizacyjnych okiem

dietetyka”

2011 –  Konferencja i certyfikat uczestnictwa „Przyszłość dietetyki w Polskim Systemie Ochrony Zdrowia”

2011 –  Sesja Studenckich Kół Naukowych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i wystąpienie z pracą pt.

„Program popularyzacji zdrowego żywienia wśród młodzieży zespołu szkół ponadgimnazjalnych”

2011 –  Uczestnictwo i promocja Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w III Edycji Nocy Naukowców