oferta

Każdego z Nas charakteryzują odmienne cele i motywacje. Dlatego opracowana przez nas dieta jest odmienna od pozostałych i dostosowana do konkretnych potrzeb oraz wymagań danego organizmu.

Układając jadłospisy opieramy się o potwierdzoną badaniami wiedzę, publikowaną przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO).

Pomagamy kobietom w ciąży, niemowlętom, dzieciom, młodzieży, dorosłym, osobom starszym oraz sportowcom.

Oferujemy specjalistyczne wsparcie żywieniowe w:

  • odchudzaniu
  • budowaniu masy ciała
  • prawidłowym żywieniu podczas ciąży
  • karmieniu naturalnym i sztucznym niemowląt
  • poszerzaniu diety niemowląt i małych dzieci
  • zwiększaniu odporności organizmu
  • stanach podwyższonego poziomu cukru
  • stanach podwyższonego poziemu cholesterolu i trójglicerydów
  • nietolerancjach i alergiach pokarmowych
  • stanach pooperacyjnych

oraz w:

  • cukrzycy typu I i II
  • nadciśnieniu tętniczym
  • miażdżycy
  • osteoporozie
  • zaparciach
  • biegunkach
  • wrzodach żołądka i dwunastnicy
  • chorobie niedokrwiennej serca
  • niedokrwistościach (anemiach)
  • chorobach nowotworowych
  • chorobach nerek
  • chorobach jelit
  • chorobach tarczycy
  • chorobach trzustki
  • chorobach wątroby
  • chorobach pęcherzyka żółciowego
  • zespole policystycznych jajników (PCOS)
  • refluksach
  • celiakii (nietolerancji glutenu)
  • mukowiscydozie
  • fenyloketonurii
  • galaktozemii
  • anoreksji
  • bulimii

Organizujemy także szkolenia tematyczne z zakresu zdrowego żywienia dla firm, szkół, przedszkoli i innych organizacji.

Projekt „Zakupy z dietetykiem”

Zasady :
Ty decydujesz w jakim sklepie i co chcesz kupić, a dietetyk wskaże Ci najzdrowszy zamiennik.
Ponadto nauczy Cię, jak czytać etykiety i na co zwracać szczególną uwagę.

Dietetyk wspiera Cię do 40 minut trwania Twoich zakupów.
Koszt wsparcia dietetyka to jedyne 49 zł.

Projekt obejmuje sklepy w obrębie Piątkowa, Winogradów, Naramowic, Umultowa, Moraska, Suchego Lasu i Podolan. Inne lokalizacje są możliwe po uzgodnieniu.

Naucz się dokonywać zdrowych wyborów żywieniowych już na etapie codziennych zakupów.

Nie masz jeszcze prezentu dla Najbliższych? Kup mu zakupy z dietetykiem!

Testy na nietolerancje pokarmowe

Złe samopoczucie, brak energii, problemy z wypróżnieniami, wzdęcia, migreny… To może być utajona alergia pokarmowa- sprawdź to u Nas!

food-detective

 

Czy wiecie, że produkty, które jadamy na co dzień mogą powodować nieprawidłowe reakcje naszego układu odpornościowego. Jeżeli odczuwasz nieswoiste dolegliwości, z którymi nie możesz uporać się latami, warto porozmawiać z dietetykiem i wspólnie zastanowić się nad przyczynami oraz rozważyć wykonanie odpowiednich badań.

My proponujemy Test Food Detective, który jest najtańszym i najlepiej dostępnym z testów, gdzie zadaniem jest diagnoza ukrytej alergii pokarmowej IgG – zależnej (czasami zwanej nietolerancją pokarmową). Test polega na pobraniu 5 ml krwi włośniczkowej z opuszka palca (można to porównać do badania glukometrem). Po wykonaniu przez dietetyka wszystkich czynności związanych z procedurą testu, po ok. 45 minutach można uzyskać wynik.

Test Food Detective bada reakcję organizmu na 59 produktów żywnościowych zebranych w 46 grup:

  • zboża: owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica durum, gluten;
  • orzechy: migdały, orzech brazylijski, nerkowiec; orzech włoski, orzech ziemny (arachidowy), ziarno kakaowca
  • strączkowe: groch, soczewica, fasola, soja;
  • mięsa: kurczak, wołowina, wieprzowina, baranina (jagnięcina);
  • ryby: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra);
  • skorupiaki: krewetka, krab, homar, małż jadalny;
  • warzywa: brokuły, kapusta, marchew, seler, ogórek, pomidor, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta);
  • owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa, arbuz), oliwki, pomarańcza i cytryna, truskawki;
  • jajko (całe);
  • mleko krowie;
  • drożdże;
  • grzyby;
  • czosnek, imbir;
  • herbata.

Przeciwwskazania do wykonania testu:

  • przyjmowanie dużych dawek leków steroidowych,
  • chemioterapia,
  • przyjmowanie leków cytostatycznych (pacjenci onkologiczni)
  • dzieci poniżej 2 roku życia.

Alergia pokarmowa typu późnego (IgG zależnej), czyli utajona, jest ściśle związana ze zjawiskiem tzw. „przesiękliwego jelita”. Podczas trawienia i wchłaniania pokarmu, za sprawą nieszczelnej bariery jelitowej, fragmenty niestrawionych białek pokarmowych mogą przenikać przez nieszczelne jelito bezpośrednio do krwi. Organizm rozpoznaje takie białka jako ciała obce (antygeny)  i mobilizuje przeciwko nim własne ciała odpornościowe. W konsekwencji powstają swoiste immunokompleksy (antygen-przeciwciało), które mogą wywierać niekorzystny wpływ na organizm, powodując stan zapalny – ogólnoustrojowy lub zlokalizowany w określonych tkankach. Dlatego objawy alergii IgG zależnej  potrafią być bardzo niespecyficzne i dotyczyć wielu narządów lub tkanek, w zależności od umiejscowienia stanu zapalnego.

Długotrwałe spożywanie nietolerowanych pokarmów, może wiązać się z występowaniem objawów ze strony jednego narządu, całego układu lub mogą one występować w sposób łączny. Najczęściej związane jest to z ogólnym stanem złego samopoczucia oraz może powodować lub nasilać następujące objawy chorobowe, takie jak:

  • problemy ze strony przewodu pokarmowego: wzdęcia, skurcze, nudności, problemy z wypróżnieniami (zarówno zaparcia, jak i biegunki), uczucie pełności, trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała (nadwaga lub niedowaga), zaburzenia czynnościowe jelit (zespół jelita drażliwego – IBS), zespół złego wchłaniania, nieswoiste choroby zapalne jelit (m.in. choroba Leśniowskiego-Crohna);
  • problemy oddechowe: astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok;
  • problemy dermatologiczne: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, trądzik, łuszczyca, suchość skóry, świąd skóry, wypryski, egzema;
  • problemy ze strony układu neurologicznego: migrena, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju i zachowania, zespół napiecia przedmiesiączkowego, depresja, lęk, zmęczenie, nadmierne pobudzenie, bezsenność, zespół nadpobudliwości ruchowej z deficytem uwagi (ADHD), zespół deficytu uwagi (ADD);
  • problemy mięśniowo-szkieletowe: bóle i osłabienie mięśni (w tym fibromialgia), stwardnienie rozsiane, bóle stawów, zapalenie stawów (m.in. reumatoidalne i łuszczycowe zapalenie stawów);
  • pozostałe: mimowolne moczenie nocne (u dzieci), spuchnięte powieki, sińce pod oczami,  zaczerwienienie oczu, podwyższone ciśnienie krwi, cukrzyca.

Przyczyny powstawania alergii pokarmowej IgG potrafią być złożone i mogą wiązać się z:

  • niewłaściwą dietą (zarówno dietą matki – okres płodowy oraz dietą w okresie niemowlęcym),
  • obecnością drobnoustrojów lub pasożytów,
  • przyjmowaniem niektórych leków (które mogą osłabiać barierę jelitową, czyli nasilać zjawisko „przesiękliwego jelita”),
  • prowadzonym stylem życia (stres, brak ruchu, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu),
  • zanieczyszczeniem środowiska (metale ciężkie, pestycydy, antybiotyki).

Rozpoznanie produktów, które nie są tolerowane przez nasz organizm jest niezwykle trudne. Wiąże się to z opóźnioną reakcją organizmu na spożyty pokarm – objawy mogą wystąpić nawet do 72 godzin po spożyciu nietolerowanego pokarmu. Zważywszy na to, iż nasza codzienna dieta jest dość urozmaicona i jeden posiłek składa się często z kilku lub nawet kilkunastu składników, rozpoznanie tych produktów, które wywołały niekorzystną reakcję organizmu jest wręcz niemożliwe. Na szczęście z pomocą przychodzą testy, jak ten proponowany przez Nas.

Przekonaj się sam!